Przepis na raj dla podniebienia ;)

Podczas ostatniego wydarzenia ” Kobiety Mocy ” wiele z was pytało o przepis na serniczek, który był serwowany. Jest to moja wersja sernika na zimno zmodyfikowana według smaków, które lubię 😉

Dziewczyny podzielę się zatem z wami przepisem na ten serniczkowy raj dla podniebienia a każda z was może go jeszcze modyfikować według tego co lubi i będzie mi bardzo miło jeśli i wy podzielicie się za jakiś czas swoimi wersjami 🙂

Aby przygotować sernik potrzebujesz :

  • Naczynie w którym będziesz miksować składniki
  • Mikser
  • Formę w której będziesz tworzyć swoje dzieło 🙂

Lista zakupów :

  • Sernik z gotowej masy ( ja kupuję najczęściej firmy Gellwe )
  • Serek mascarpone
  • Jogurt naturalny 2 małe lub 1 duży
  • Mleko bez laktozy lub ryżowe , kokosowe lub woda
  • Owoce ( w zależności co lubisz i jest dostępne, ja polecam banany, maliny, truskawki, borówki )
  • Cytryna
  • Może się też przydać kakao, cynamon, wiórki czekolady

 

Gdy już masz wszystkie składniki 🙂

Nasiona Chia ( pół szklanki nasion ) przesyp do miseczki i zalewaj mieszając ciepłą wodą ( ok 1 szklanki ). Cały czas delikatnie mieszaj aby nasiona nabrały wody a następnie zalej to ok 2 szklankami wybranego mleka i odstaw na bok.

Do dużego naczynia wsyp nie więcej jak pół proszku z sernika Gellwe następnie zalej to wybranym mlekiem Ok 3 – 4 szklanki i zmiksuj mikserem ok 30 sekund. Do tego dodaj kolejno naturalny jogurt oraz serek mascarpone. Całość miksuj i jeśli masa będzie zbyt stężona, dodawaj mleko.

Gdy masz już jednolitą masę dość mocno zbitą, ale na tyle że spokojnie możesz łyżką mieszać – podziel to na pół. Zostaw część w naczyniu – a drugą częścią wyłóż spód tortownicy / foremki.

Gdy już uformujesz masę równo w tortownicy / foremce możesz ułożyć na niej owoce np. pokrojone w plasterki banany ( pamiętaj aby je lekko skropić cytryną )

Do drugiej części masy dodaj teraz nasączone nasiona chia i całość raz jeszcze zmiksuj mikserem.Jeśli całość jest zbyt mocno zbita – dolej mleko. Gdy masa przejdzie równomiernie nasionami i całość będzie puszysta i jednolita – możesz rozłożyć kolejną warstwę w tortownicy / foremce.

Teraz pozostaje ułożyć górną warstwę owoców, tu polecam borówki czy maliny. Całość możesz posypać szczyptą kakao, cynamonem lub wiórkami czekoladowymi.

Odstaw na godzinę do lodówki a potem pozostaje mi już tylko życzyć – smacznego 🙂 Serniczek sprawdza się również doskonale w formie urodzinowego tortu ;)!

Ps. Jeśli planujesz przygotować to z okazji wizyty gości, użyj całego opakowania Gellwe oraz dużego jogurtu i 2 serków mascarpone. Wybrane mleko bądź wodę dodawaj powoli obserwując masę, która powinna być utrzymana w dość gęstej puchowej konsystencji. Ale nie na tyle by zastygła ci w niej łyżka 😉 Pamiętaj,że ta masa jeszcze zastygnie mocniej podczas leżakowania w lodówce. Ale nie może ona być zbyt lekka i płynna. Dlatego dodając mleko czy wodę kokosową rób to powoli, stopniowo obserwując konsystencję całości.

Jeśli masz czas i chęci może także zrobić to formie mini deserków  w małych foremkach ( są gotowe ciasteczkowe formy  do kupienia w większych marketach lub możesz upiec je sama )

 

Smacznego i będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoja opinią 😉

Napisz do mnie : kontakt@maratonkobiecosci.pl

Bądź ze mną na profilu FB :https://www.facebook.com/maratonkobiecosci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *